En daar zijn we weer.
De bitcoin, die afgelopen weekend wegzakte tot een koersniveau van 7.000 dollar, is woensdag hersteld tot een niveau iets boven de 9.000 dollar.
Op zich is een sprong van 28 procent binnen enkele dagen niet heel bijzonder voor de belangrijkste cryptomunt ter wereld. Structurele onzekerheid over strengere regelgeving van overheden en aanhoudende discussies over de bruikbaarheid en waarde van digitale valuta zijn nog altijd een ideale voedingsbodem voor speculatie.
Lees in dit verband ook het artikel van afgelopen weekend over de vrees van technische analisten dat de bitcoin een ‘death cross’ nadert.
Per saldo ziet het koersbeeld voor de bitcoin er over de afgelopen drie maanden zo uit: een piek in december 2017 gevolgd door een flinke crash en meer kabbelende ontwikkeling sindsdien.
(klik voor uitvergroting)
Volg de koers van de bitcoin hier op finanzen.nl »
Meest interessante beweging van woensdag in de top van de cryptomarkt was de stijging van de ICON met zo'n 60 procent. Dat plaatje zag er zo uit:
(klik voor uitvergroting)
De ICON heeft een relatief korte historie en werd in augustus 2017 gelanceerd. Maar inmiddels heeft deze zeven maanden oude digimunt een marktwaarde van 1,4 miljard dollar en is de ICON daarmee de nummer 20 op de ranglijst van grootste cryptomunten.
De directe aanleiding voor de koerssprong is volgens de site coincodex de notering van de ICON op het handelsplatform Bithumb Pro, een geavanceerde versie van de grootste beurs voor cryptomunten in Zuid-Korea.
Fans van de ICON vergelijken deze digimunt met ethereum, de nummer twee op de cryptomarkt. De aantrekkingskracht van het 'ethereum van Zuid-Korea' moet vooral liggen in de mogelijkheid om blockchains (gedecentraliseerde digitale logboeken) van verschillende cryptomunten met elkaar te verbinden.